När du ser ljuset i tunneln, akta dej - det kan vara ett tåg..!

lördag 31 december 2011

Nyårsafton 2011

Som alla andra år svämmas media över av året som gått. Det går inte att titta åt något håll utan att få en våg av minnen sköljande både mot och över sig. Det är svårt att värja sig. Både mot minnen och mot de sammanfattande återblickarna.
Det är Sportåret som gick, Året i bilder och Citat vi minns från 2011 i all oändlighet. Vinklingarna kan göras på lika många sätt som det finns redaktörer.

Den ena idén är inte sämre än den andra.

Media fullkomligen slåss om våra minnen. De vill inget hellre än att få visa oss vad som är värt att minnas från året som gått. Vem som är värd att komma ihåg. Vilka misstag som inte ska få glömmas bort, utan måste upp till ytan en gång till, så att de med säkerhet präntas in i minnet. En gång för alla, så att säga.

För det är ju så, att för att kunna minnas och minnas bra, måste minnena återkallas. De minnen som återkallas ofta, minns man bättre. Så ju oftare något nämns, desto lättare kommer vi ihåg det.

Kommer någon någonsin att glömma Nyår, undrar man då…

lördag 24 december 2011

Julefrid

Förr, på den mörka medeltiden, utlystes julefriden på torget och alla invånarna önskades en God Jul. Då uppmanade man sina medborgare till ett stilla och och fridsamt uppförande och att de skulle fira Julen på ett andaktsfullt sätt i gemenskap, då det ju var Jesus'  födelsedag som firades.
Det utfärdades också en varning till den som hängav sig åt brottslighet under Juletiden: han fick högre straff, just bara för att Julefriden stördes.

Det är mycket som har ändrats under åren. Men en sak består; vår önskan till varandra om en God Jul. Och det är nog detsamma som en önskan om julfrid i vårt moderna samhälle.

Låt Julefrid råda.